Lasso Leser: bokanbefalinger til Pride

I disse dager feires Pride med full fanfare, og derfor har vi i redaksjonen satt sammen en liste anbefalinger til god, skeiv litteratur. Med ønske om en god pride-feiring!

Rapture (2005) av Carol Ann Duffy

When did your name / change from a proper noun / to a charm?

Rapture er en diktsamling om kjærlighet i ulike former. Den handler om alt det vakre, og alt det vonde. Diktene er lett tilgjengelige, men boken passer både erfarne diktlesere og nybegynnere. Diktsamlingen ble i 2005 vinner av T.S. Eliot-prisen.

  • Maja i Lassoredaksjonen

Maurice (1971) av E.M. Forster

Boka ble originalt skrevet i 1914, og er derfor en av de tidlige homofile romanene, men den ble først utgitt i 1971, etter Forsters død. Dette er en av mine yndlingsbøker, delvis på grunn av konteksten den ble skrevet i, men mest på grunn av hvor vakkert Forster skriver, og hvor kjærlig han skildrer karakterene sine og særpregene deres. Maurice er et tidlig eksempel på en fortelling om personer av samme kjønn som forelsker seg som likevel får en lykkelig slutt, og trosset litterære normer som tilsa at homofil kjærlighet måtte lede til ulykke i fiktive verk. Dette er en skeiv klassiker det virkelig er verdt å plukke opp i juni!

  • Lee i Lassoredaksjonen

Mamma, kone, slave (2013) av Linda Klakken

Kampskrift og kjærlighetsdikt. Mamma, kone, slave handler om hvordan vi reduseres til markører i møtet med andres blikk, det handler om å befinne seg i og bryte ut av det streite, norske blikket på skeivt samliv. Det handler også om hvor god og sår kjærligheten kan være, i lesbiske forhold spesielt, men i et mellommenneskelig forhold generelt. Rå og gode dikt i en nyenkel og likefrem språkstil. Dette var Klakkens litterær debut.

  • Alexander i Lassoredaksjonen

Yoona (2019) av Caroline Ugelstad Elnæs

En nydelig debut som utforsker identitet og annerledeshet i en drømmeaktig og absurd hverdag. Yoona er resepsjonist i Oslo og vi følger henne gjennom stadig mer uvirkelige situasjoner der skillet mellom det ekte og det imaginære blir stadig mer visket bort. Stemningen i boka minner om Murakami, minus de objektifiserende tendensene, og jeg gleder meg til å lese neste bok Elnæs gir ut. En fin bok å lese nå som det er pride.

  • Elise i Lassoredaksjonen

kom hjem når sorgene har løpt forbi (2013) av Ylva Ambrosia Wærenskjold

Wærenskjolds debutroman er og forblir en stor leseopplevelse. Både når det kommer til skeiv litteratur og litteratur generelt. Wærenskjold skriver vekselsvis hjerteskjærende og hjertevarmende om forholdet mellom hovedpersonene Karen og Heli, med stigende temperatur. Den intense kjærligheten mellom dem, glir langsomt, og nesten umerket, over i vold. Og når den enes lillesøster kommer inn i bildet og må forsørges, blir det enda mindre plass til ømheten som i utgangspunktet brakte dem sammen. Wærenskjolds språk veksler mellom prosaiske scener, og poetiske og oppstykkede setninger med enorm intensitet og driv. Det er en kort, men meningstett bok, som sitter igjen i deg i lang tid etter at den siste siden er lest.

In at the Deep End (2019) av Kate Davies

Julia er i midten av tjueårene og føler seg fanget i en kjedelig hverdag. Hun har ikke hatt sex på tre år, og klarer å «ødelegge» penisen til et one night stand. Vennene hennes har sine egne problemer, og psykologen hennes gir henne råd hun ikke har bedt om. Men en kveld blir livet hennes snudd på hodet … Julia blir sjekket opp av en selvsikker lesbisk kunstner, og hun oppdager en ny side ved seg selv. Hun finner tilhørighet i det skeive miljøet i London, og livet ser ut til å gå på skinner. Samtidig opplever hun å befinne seg i et forhold hvor hun stadig må sette sine egne ønsker til side. In at the Deep End er en morsom, sexy og intens roman om lyst og kjærlighet. Samtidig er det en roman som handler om det å være i et forhold med en kontrollerende og manipulativ person, men også om det å komme seg ut av det. Det er en god bok, som gjør seg godt som sommerlektyre.

  • Maja i Lassoredaksjonen

Peaces (2021) av Helen Oyeyemi

Jeg vil gjerne anbefale «Peaces», den nyeste romanen til Helen Oyeyemi – en av mine favoritforfattere. Den 36 år gamle britisk-nigerianske forfatteren har rukket å utgi 8 bøker og man bør lese hver eneste en. Oyeyemi er et oppkomme av oppfinnsomhet, humor, uanstrengt stilistisk eleganse og empati. Romanen «Peaches» har alt dette. Den handler blant annet kjæresteparet Otto og Xavier, en tam mangust og en av litteraturens merkeligste togturer. Les, les, les!

  • Julia Wiedlocha, Lasso-alumni

Råd til dei elskande (2018) av Julian Talamantez Brolaski

Skal man dømme ut fra lyden i gata, kan det virke som det har gått ganske stille for seg i den norske resepsjonen av poeten, lingvisten og countryartisten Julian T. Brolaski. Men ikke la deg lure, dette er en kjellerfest full av svette kropper, sterke rytmer og kjente fjes. Brolaskis diktsamling, som i tittelen lett kan forveksles med en ukebladartikkel, er en skattekiste for enhver som er opptatt av dikt. Her er referanser til Ovid, Catull, Shakespeare og bibelen, så vel som Ricky Martin, Usher og Ikea. Brolaski viser at ingenting er for høyt eller lavt til å skrives om, og det skulle vel bare mangle når man har valgt å dikte om kjærligheten? Homoseksualitet og kjønnsskeivhet blir her tematisert, uten at tekstene blir mindre universelle av den grunn.

  • Alexander i Lassoredaksjonen

The Rain Wild Chronicles (2009-2013) av Robin Hobb

Fantasy og skeivhet i kombinasjon er tilfredsstillende på samme måte som et maleri med farger som komplementerer hverandre perfekt. De hører sammen. Da Robin Hobb begynte på The Rain Wild Chronicles hadde hun allerede etablert et rikt og magisk univers, men serien står nydelig på egenhånd, og det er vakkert å lese om hvordan karakterene finner seg selv mens de utforsker magien i sin egen verden. Skeivheten i The Rain Wild Chronicles er noe mer eksplisitt enn i Farseer-trilogiene og The Liveship Traders-trilogien, men den er alltid tilstede. Hobb skriver høy fantasy i egen klasse, med et rikt karaktergalleri og vakre og levende skildringer av drager, magi, og indre liv.

  • Lee i Lassoredaksjonen

Girl, woman, other (2019) av Bernardine Evaristo

Et narrativ flettet sammen av ulike menneskers historier: Storbritannia i nåtiden, fremtiden og i historien. Evaristo har kapasiteten til en brilliant sammenfletting av ulike menneskers forståelse av verden, og i prosessen får leseren et glimt av hvor ulike vi er og hvor fint det kan være. Fortellingen spanner flere generasjoner, og det er en sterk litterær opplevelse fordi menneskets betydning når de er sammen står i sentrum.

  • Elise i Lassoredaksjonen

Physical (2014) av Andrew McMillan

Brakdebuten til den nord-engelske poeten Andrew McMillan (1988-). Diktene hans er akkurat det tittelen lover: Fysisk tilstedeværende både i språket og i reaksjonene til leseren. De konkrete bildene av lemmer, svette, kveling, piss, kuk og kyss, gjør det til en intim, sårbar og sensuell leseropplevelse som tar deg inn i de mørkeste krokene av soverommet og herregarderoben. Dette er like mye en undersøkelse av maskulinitet som homoseksualitet, utført med nidkjær litterærbevissthet og en eksepsjonell poetisk modenhet. En fantastisk sommerbok («In the dry heat of July we bend our bodies beyond / their normal boundaries»)! Samlingen ‘Physical’ vant både Aldeburgh First Collection Prize og Guardian First Book Award i 2015.

  • Alexander i Lassoredaksjonen

Publisert

i

av