En prat med Gullberg & Bostadløkken, den feministiske bokhandelen Oslo trenger

av Elise Lystad

Lasso har tatt en kjapp prat med radarparet som står bak den relativt nye bokhandleren Gullberg & Bostadløkken. Bokhandleren ligger rett ved Kiellands Plass, og er del av det feministiske kollektivet Kingso 4 sammen med det feministiske Tidsskriftet Fett og forlaget Brød og Roser. Bokhandleren åpnet mens pandemien fortsatt var i full sving, og det er noe av det vi har diskutert med dem.

Hvem er dere bak bokhandelen? 

Vi er Johanne Gullberg Reinertsen og Ida Pallin Bostadløkken

Bokhandelen hadde ikke blitt til i sin fysiske form uten resten av kollektivet i Kingos Gate 4 som består av Tidsskriftet Fett og forlaget Brød & Roser.

Gullberg og Bostadløkken utenfor Kingos gate 4.

Hva fikk dere til å starte bokhandel?

Vi ønsket å tilby et positivt svar til det vi så på som en skjevhet i norske bokhandlere. Vi så at på de fleste anbefalinger, prislister, topp ti lister og bestselgerlister var to tredjedeler av bøkene skrevet av menn. I tillegg så vi at disse listene i stor grad var fylt av hvite, vestlige, heterofile forfattere og vi ønsket å kunne vise frem mangfoldet i litteraturen. Å kunne fylle hyllene med stemmer som kanskje ikke får plass i den gjengse norske bokhandel har lenge vært en drøm og det er utrolig gøy å få prøve seg.

For begge har det også vært viktig å kunne tilføre noe nytt og spennende, og nødvendig til Oslo.

Hva er det mest givende med å ha selvstendig bokhandel?

Det mest givende er å få treffe kunder, å få snakke med ivrige lesere som bryr seg som vi gjør om politikk, idealisme og aktivisme. I tillegg til å kunne lese, snakke og fremme fantastisk litteratur hele dagen!

Hvordan har pandemien påvirket måten vi leser på?

Bokhandelen har kun vært åpen under pandemien så vi har ikke noe referanse for hvordan vi leste før. Men før siste lockdown var det mange ambisiøse lesere innom som kjøpte klassikere og store verk. Etterhvert merket vi at det ble mer korte bøker og novellesamlinger.

Hvilken godt kjent bok syns du er overvurdert?

Alle bøkene skrevet av forfatteren Jon Kalman Stefansson. Det er så mange andre stemmer som gir en ny verdensforståelse at det ikke gir oss så mye å lese de samme gamle. Vi vil ha mer mangfold i litteraturen. 

Hvilken lite kjent bok syns du burde være mer lest? 

Sula av Toni Morrison – en liten perle av en bok om morskap og vennskap. 

Har dere noen arrangement eller arbeid for å øke leseglede? Hvordan arbeider dere med formidling? 

Vi er aktive på sosiale medier. Der poster vi løst og fast, høyt og lavt. Vi leser begge mye og vi deler alle våre lesetips fortløpende. Vi lytter i tillegg til mange podkaster om litteratur som vi deler med våre følgere. Spør folk oss om tips i butikken kan vi holde det gående lenge, altfor lenge. Litteraturformidling er utfordrende og veldig morsomt å holde på med og vi lærer stadig om nye måter å nå ut på. Angående arrangementer så er det absolutt noe vi har på vår agenda. Vi vil holde lesesirkler og skrivekurs. Vi vil ha høytlesning og paneldebatter og nå som hverdagen virker til å være på vei tilbake gleder vi oss til å begynne med arrangementer.

Du kan finne ut mer om bokhandelen på deres nettside, eller facebook eller instagram.