Ni redaksjoner å sende inn tekstene dine til – bli publisert eller dø mens du prøver

Å utgi tekster på et etablert forlag er et mål for de fleste som leser denne bloggen (antar jeg). Noen har allerede fått det til, andre jobber iherdig mot det, mens resten sitter hjemme,venter, hører på suset i trærne og den dunkle rytmen fra vaskemaskinen, uten å få skrevet noe særlig mer enn emailer og SMS.

Litterære tidsskrifter kan være et sted å starte hvis du vil få tekstene dine vurdert/publisert/trykket/godkjent/anerkjent/kommentert etc. Det virker som det er i ferd med å dukke opp et større behov for litterære tidsskrifter akkurat nå og at det er i ferd med å vokse frem en rekke alternative sfærer i den litterære offentligheten ved siden av de etablerte forlagene. Dette henger muligens sammen med en forlagsbransje som blir tøffere og mer herdet, kombinert med en skrivende klasse som øker og øker i antall. Skriveskolene utdanner mellom femti og hundre spesialiserte lesere og skrivere hvert år. Litteraturstudiene på universitetene hever opptakskravene. Vannet stiger – alt lenge har det krøpet stille opp langs veggen. Om du kjenner panikken etter å få realisert din egen forfatterkarriere litt raskere, kan du begynne med å sende inn tekster til noen av instansene på listen nedenfor.

Men først, noen betraktinger om å bli antatt/publisert/trykket:
Det virker det som det finnes to «veier» for å komme innenfor forlagssystemet.

Den første metoden: Ta det med ro; dyrk frem skriften som om det var solsikkefrø i en potte på verandaen i en leilighet i tredje etasje på St. Hanshaugen, en sommer med varierende sol. Vern om skriften, hold den hemmelig, kultiverer den, la den vokse frem. Etter ni år (det er kanskje litt lenge, men det er den riktige tiden ifølge Horats i Ars Poetica) viser du teksten din til din far (igjen: se Horats) eller en annen relevant person som kan gi deg tilbakemeldinger. Deretter, hvis det er godt nok, sender du teksten inn til et forlag (eventuelt kan du gi det ut selv, da står du imidlertidig litt utenfor sirkelen, men det kan være en vei inn, gjennom membranen, og en mulighet flere sannsynligvis vil benytte seg av dersom forlagsbransjen blir tøffere/mer kommersiell/strengere/).

Den andre metoden: Skriv mange tekster og send de fortløpende inn til venner, fiender og litterære tidsskrift. Du får kommentarer og innspill og redaksjonene vurderer tekstene dine og velger å trykke eller refusere dem (Og er det ikke slik at refusjonen vel så ofte er et bedre ferment for kreativ utvikling enn omfavnelsen?).
Om du velger å dyrke frem skriften din over tid, eller om du velger en mer interaktiv og oppsøkende metode, er avhengig av personlig lynne. Sannsynligvis er begge metodene nødvendige til ulik tid: En bjørn kjenner på seg når det er tid for å gå i hi og når det er tid for å våkne, en spurv vet når hun bør forlate den døsige varmen på Lanzarote og fly tilbake igjen til Norge.

Dersom du er klar for å sende inn noen av tekstene din til vurdering, eller om du er avhengig av en tidsfrist for å i det hele tatt få skrevet noe som helst, får du nedenfor servert en liten liste over noen tidsskrifter og lignende instanser som tar imot litteratur til vurdering.

(Listen er ikke komplett og om du kan komme på flere navn skriv dem gjerne opp i kommentarfeltet.)

1. Lasso 

Vi starter med oss selv. Ca to ganger i semesteret kommer et nytt nummer. Vi tar imot bidrag til vurdering innen alle sjangre.

2.  Januar 2013 kommer det første nummeret av den norske versjonen av Granta. Granta er opprinnelig et britisk tidsskrift som publiserer nyskrevne tekster av både etablerte og uetablerte forfattere. Det norske Granta vil fokusere særlig på debutanter og forfatterne som blir trykket blir visstnok godt profilert opp mot forlag, både norske og utenlandske.

3. Et annet tidskrift som forsøker å gi rom til nye litterære stemmer på lik linje med Granta er tidsskriftet Stemmer. De avholder tekstkonkurranser med jevne mellomrom, med den litt pussige regelen at man må være abonnent for å delta.

4. 15 November er den årlige fristen for å sende inn til Signaler.
Her har mange kjente forfattere debutert. Listen over kjente forfattere som har blitt refusert er nok enda lenger.

5. la Granada
Direkte klippet fra nettsiden: la Granada er en nettpublikasjon for skjønnlitterære tekster, med fokus på poesi og kortprosa. Vi utgir også en papirutgave. Send oss gjerne ditt bidrag på: post (at) lagranada (dot) no Alle skjønnlitterære tekster vil bli vurdert og besvart. Vi forbeholder oss retten til å publisere innsendt materiale på nett og/eller i papirutgaven


I tillegg kommer en liten håndfull tidsskrifter tilknyttet universitetene som tar imot tekster til vurdering (på samme måte som Lasso):

6. Bøygen (oslo)
7. Filologen (oslo)
8. Prosopopeia (Bergen)
9. Riss (Trondheim)

(Og i parentes bemerket nummer 10: skriftserien Ir, det er uklart for meg om disse tar imot tekster til vurdering; i alle fall er det et nytt litteraturtidsskrift, les intervjuet som er linket opp!)

 Lykke til med skrivingen!


Publisert

i

av

Stikkord: